Jövőbe látás

Téridő görbület Az alábbi cikk az időkép.hu oldalon jelent meg. Teljes terjedelmében lásd ott.

Létezik-e, létezhet-e jövőbe látás? Az emberiség évezredes tapasztalata és számtalan egyéni tapasztalat is azt mutatja, hogy igen. Most tudományosan is próbálják igazolni. Ez nagyszerű dolog és örömteli, másrészt pedig elszomorító.

Öröm, hogy olyanok is komolyan vesznek korábban hárított kérdéseket, akik eddig azt ostobaságnak tartották. Imponáló a nyitottságuk. Másrészt még mindig mintha ott tartanánk, hogy a szerelem és lelkesedés lényegét is pusztán fizikai alapokon - bár már kvantumfizikai szinten - akarnánk megragadni... ez szerintem szomorú...

Érdekes azt olvasni, hogy valaki kitalálja, hogy kvantummechanikai jelenségek legyenek az abszolút véletlen prototípusai - nagy ötlet, de bizonyítva nyilván sose volt, jószerivel nem is lehet, mert maga a véletlen tudományos fogalma is önmagában ellentmondásos. Aztán meg mikor kiderül, hogy a kvantummechanikai jelenségek is összefüggnek a környezetükkel - miért ne függnének össze???! - akkor pedig szenzáció lesz belőle.
Röviden a saját konklúzió, amely a témán kicsit túllép: A tudományos kutatások sok esetben valószínűleg átütőbb és gyorsabb eredményeket hozhatnának, ha a tudós társadalom komolyabban venné a klasszikus tudást és műveltséget, és nem tartana ostobaságnak sok mindent amit még saját módszereivel eddig nem bizonyított. Mosolygás

Idézetek a cikkből:
A jövőbe látás egészen néhány évvel ezelőttig az ezotériához, a misztikumhoz, esetleg a sci-fi novellák világához állt legközelebb. Ma viszont már komoly tudományos kísérletek folynak a lehetőség igazolására, amelyek közül legalább egy úgy tűnik, kimondottan sikeres.
...
A projectet a világhírű Princeton egyetemen kezdték el, még a 90-es években, és azóta is folytonosan működik.
...
Az igazi meglepetés 1997-ben következett be, a Wales-i hercegnő, Lady Diana halálakor. A görbe hirtelen megugrott, a véletlenszámok nem tűntek véletlennek többé. Ahogy a hírek érkeztek, Európa és a Nyugati civilizácók nagy része gyászba borult, a kvantummechanika mintha megbolondult volna. A görbék jó ideig eltolódtak a véletlenből a rendezettség felé; erre semmilyen ismert magyarázat nincsen máig sem.

A folytatást lásd itt...