Karácsonyi ajándék - svéd módra

Még a kevésbé tehetős svédek körében is cikinek számít manapság ruhaneműt, meg mindenféle "praktikus" tárgyat ajándékozni. Így egyre többen lepik meg családtagjaikat, barátaikat valamilyen élmény lehetőségével. Így kerül a születésnapi csokor, torta, bor mellé, vagy a fenyőfa alá – díszes borítékban – színház- és koncertjegy, múzeumi belépő, utazási csekk, amelyet  gyakran még egy „szívességbankóval” is megtoldanak.

Ajándékba a drága idő

Ez utóbbi nem más, mint az ajándékozó által felajánlott, személyre szóló szolgáltatás, amit a megajándékozott – ideje és igénye szerint – bármikor beválthat. Az ilyen szívesség-szolgálati kötelezvény vonatkozhat a meghatározott időre szóló gyerekfelügyeletre, a megajándékozott nyaralása, hétvégi utazása ideje alatti viráglocsolásra, az otthon maradt házi kedvencek (kutyák, macskák stb.) gondozására/ellátásra, egy különleges ebéd, vacsora vagy sütemény elkészítésére, a (rokon)gyerek korrepetálására, esetleg a szülők esti programjának idejére vállalt bébiőrizetre, de a nagytakarításban, egy hétvégi nagybevásárlásban való közreműködésre éppúgy, mint egy baráti buli,  kirándulás, múzeumlátogatás megszervezésére. 

Az élmény- és szívesség-ajándék nemcsak azt üzeni, hogy ismerjük és számon tartjuk rokonaink, barátaink igényeit, vágyait, ismerjük kedvenc időtöltésüket, hanem azt is, hogy a mai, felgyorsult világban igencsak drágának számító időnket sem sajnáljuk tőlük... A svéd élményajándékozás és szívességbankó ötletét a mi családunk már tavaly kipróbálta. Jelentem, nálunk bevált. Lehet, hogy neked is jól jöhet az ötlet, ha már belefáradtál az agyalásba, ha egyre apad a pénztárcád beltartalma, s ha a különféle üzletekben való rohangászásnak, a cuccolásnak még a gondolatától is a fizikai rosszullét környékez.

Forrás: http://divany.hu

Cimkék