Dr. Vanek Zsuzsanna egyiptológus régész interjúja

Forrás: http://www.mult-kor.hu

Részletek az interjúból:

------------------------

Szakmailag sikeresnek és megbecsültnek számítanak a magyar régészek Egyiptomban - mondta el Vanek Zsuzsanna egyiptológus az [origo] vendégszobájában, majd az aktuális ásatási eredmények felvonultatása mellett a piramisépítés részleteit és a fáraó átkának rejtélyeit firtató kérdésekre is válaszolt.

Miért magasztaljuk az egyiptomi birodalmat? Csak a rabszolgatartás miatt tudták elérni azt amit elértek...

Ez nagy tévedés, mivel Egyiptomban az ún. házi rabszolgaság működött, kevés volt a rabszolga, a piramisokat is szakemberek és a földművelők építették föl, természetesen rendkívül jól megszervezett munkával. Egyiptom a világörökség része, a világ kultúrájának alapköve, amit a görög és az arab kultúra továbbított Európa felé.

Ön szerint mennyi "titok" van még az ókori Egyiptomban?

Rengeteg titok van, véleményem szerint ennek alig egy század része került eddig napvilágra, és ez a megállapítás nem csak régészeti szempontból érdekes, hanem vallástörténeti, filológiai és filozófiai szempontból is.

Most éppen melyik időszakkal foglalkozik kedves Zsuzsa?

Jelenleg az Újbirodalommal és az ásatás révén a késő korral foglalkozom, tehát a Nagy Sándor hódítását követő időszakkal. De továbbra is kedvencem maradt az Óegyiptomi Intelmek, amelyek remélhetőleg hamarosan könyv formában is megjelenik.

---------------------

Kedves Zsuzsanna!

Köszönjük! Mosolygás

Janó