Gerald Hüther: Digitális média és gyermeki agy

Gerald Hüther
Gerald Hüther professzor, az egyik legismertebb német agykutató és neuropszichológus elmagyarázza, hogy mi történik a gyerekek agyában amikor tévéznek vagy számítógépeznek.
Az interjúban alapkérdések merülnek fel a mai nevelési szokásokkal kapcsolatban, és alapvető tényekre hívja fel a figyelmet a TV-vel és számítógéppel, illetve többek közt a mozgással és énekléssel kapcsolatban.
Az köztudott, hogy minden túlzás veszélyes, így a médiákkal való túlzott foglalkozás is. De nem elég azt tudni, hogy veszélyes, azt is tudni kell, hogy hogyan működik és hogy mi lehet az ellenszere.
A jó dolgokról ugyanígy. Érdemes tudni, hogy miért és hogyan jó az ami jó.

Egy fiatal tanár barátom a következőt írta mindehhez:
Nagyon érdekes ez a cikk. Számtalan általunk is tapasztalt dologra ad magyarázatot. Ugyan ez hozza a kérdéseket: Mit tehetünk mi pedagógusok? Vagy kinek, és mit kéne tenni? Küzdünk az agresszióval, a rengeteg, szinte kommunikáció képtelen gyerekkel, az olvasni, gondolkodni nem tudókkal, nem akarókkal... Lehet, hogy nem is ez lenne a dolgunk. Úgy tűnik, amikre képezzük magunkat, amivel foglalkozunk, az tüneti kezelés. Hm...
Megvettem az újságot, el kell, hogy tegyem a cikket, sőt kitettem a tanáriban is. Várom a szerző hamarosan megjelenő könyvét.
Nagyon szépen köszönöm.